<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Edellisen kotimme takapiha muodosti alueen muiden talojen kanssa kaikukopan. Keväällä je kesällä oli pakko pitää öiseen aikaan ikkunat kiinni, linnut elämöivät sen verran raskaasti, että muutamaan otteeseen harkitsin ilmakiväärin hankkimista. Siltä "mun tontti, mun akka, mee helvettiin" –huutelulta ei meinannut kuulla omia ajatuksiaan, puhumattakaan unista. Kesäkuumalla alueesta tuli rusakoiden temmellyskenttä, siinä muuten hiekkalaatikon hiekka pöllysi ja puskat lakosivat, kun ne raivoroosnat pitivät iltapuheitaan. Se on muuten ihmeellistä nähdä kun elukka menee sekaisin kuumuudesta.

 

Kävimme viljelypalstalla, vielä on kovin märkää. Puput tai myyrät olivat syöneet karhunvatukan melkoisen nysäksi, mutta kyllä siitä vielä eläjä tulee, syksyllä on muistettava suojata sen varsi. Komposti oli vajunut reippaasti, sieltä tulee hyvä multapläjäys, parin viikon päästä tulee viisi pussia kanankakkamultaa. Viikonloppuna pidetyn viljelijäkokouksen tuloksena listalla tulee olemaan klassisen perunan lisäksi purjoa, kesäkurpitsaa, juuriselleriä, yrttejä ja jotain muuta joutavaa. Ei se sato pääasia ole, vaan se touhaaminen ja etenkin palstanaapureiden kanssa vietetty joutoaika. Nuotiopaikka pitää kunnostaa, tikkataulu ja petankki on kaiveltava talvipiiloistaan. Meille taitaa palsta olla enemmänkin kesämökin korvike.

 

Yrttini eivät voi hyvin, siirsin ne suurempiin ruukkuihin ja tällä hetkellä ne näyttävät lähinnä epäonnistuneilta rairuohoviritelmiltä. Kukaan ei voi tunnistaa mitä niistä kuvittelee tulevansa isona. Mutta olen optimistinen, on sitä kummemmankin näköisistä virityksistä tullut ihan soivaa ruohoa. Enkä nyt tarkoita marihuuannaa, vaan ruokayrttikasveja.

 

Viime vuoden oreganosato oli niin räyhäkkä, että purkinpohja alkaa vasta nyt pilkottaa. Basilikaa olen kieltämättä vähän säästellyt. Rakuunaa ei tänä vuonna tarvisisi kasvattaa laisinkaan, purkki ei ole edes puolessa. Innolla odotan merkkejä, selvisikö parvekekasvatuksessa ollut rucola talven yli vai pitääkö sinne veivata uusi yksilö. On se muuten ihmekasvi kaikin puolin; ei uskoisi, miten hyvältä ruoka maistuu, jos sinne viitsii huitaista rucolaa sekaan.

Ja kerkesi se rairuohokin päästäiseksi. Saa nyt vielä muutaman viikon muistuttaa kesästä.