<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Eilen tuli mikrolainarahoittajani puolisoineen kylään matkalla lentokentältä kotiin pohjoiseen. Sain kaksi IHANAA ja upeata mattoa. Tummansinisen käytävämaton ja makuusoppeeni sopivan vähän vaaleamman sinisen palleromaton (pallero tässä tarkoittaa sellaista jalan alla mukavalta tuntuvaa lenkkiä, joita koko matto on täynnä). Luksusta! Mutta eivät ne vanhat matotkaan roskiin lennä, yksi menee parvekkeelle ja toinen keittiön (terveisiä aikaisemmalle mattojen lahjoittajalle).

 

Minä olen varsinainen onnenpekka, vai –pirkkoko lienen?, kun minulla on ystäviä. Ja vielä harvinaisen ymmärtäväisiä ystäviä. Ja ystävien puolesta voi olla onnellinen, kun katselee, miten mukavan puolison he ovat itselleen löytäneet. Terveisiä vaan sinne! Kehu mies päivässä, vaikka ne äijäilisivätkin silloin tällöin.

 

Tarjottavaksi tekaisin pieniä intialaisvaikutteisia lihapullia ja raitaa leivän ja vihannesten kanssa tarjottavaksi. Makea osuus olivat joulusuklaat, joita edelleen notkuu pilttuuni pöydillä kaukalot täynnä. Minä en ymmärrä mikä minuunkin on mennyt, kun paremmin nykyään uppoavat suolaiset asiat ja salmiakki kuin suklaamakeiset. Lukuunottamatta tummaa suklaata, mutta sitäkään ei paljon mene. Olenkohan minä sairas? Henkisesti ainakin, Luonnonvoiman mielestä.

 

Intialaisvaikutteiset lihapullat

 

500 g vähärasvaista jauhelihaa

1 kuivahtamassa oleva porkkanasämpylä

½ dl vettä

Raitaan tarkoitetun jugurtin valutusvesi

1 kananmuna

Mustapippuria

Paprikajauhetta

Jeeraa

Sitruunamelissaa

Persiljaa

Korianteria

Suolaa

 

Pilpusta sämpylä, kaada nesteet niskaan, lisää mausteet ja kananmuna, turvota hetki ennen kuin veivaat jauhelihan sekaan. Veivaa kunnolla, tulee parempi. Anna taikinan levätä hetki. Sitten vaan pyörittelet pieniä söpöjä palleroita (ja menetät hermosi, kun taikina ei näytä vähevän millään).

 

Paista keskilämmöllä pannulla kolmessa osassa. Tarjoa vaikka intialaisen raitan ja vihannesten taikka salaatin kanssa.

 

Hesarin eilinen nitraattijuttu meinasi taas polttaa päreet meikäläiseltä. On se kumma, että Suomessa aina säikytellään kuluttajat milloin milläkin lisäaineella. Eilen muistelimme erilaisia "kiellettyjä" elintarvikkeita, noin äkkiseltään tulivat mieleen elohopea-appelsiinit ja maksavaurioita aiheuttava maksalaatikko (a-vitamiini). Mutta nitraatteihin palatakseni, miksei kukaan kyseenalaista kinkuista ja leikkeleistä saatavan nitraatin määrää? Varo, sika aiheuttaa syöpää!