<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kappas, vielä ne vanhaa kouluttavat. Tai oikeastaan kouluttavat ja kouluttavat. Lähinnä luvassa on 24 h lahjonta- ja kiristyshetki, ensin Itämeren lainehilla ja sitten Tallinnassa. Sinne tosin on tehty niin tiivis ohjelma, ettei kaupungille pääse karkaamaan, ellei sitten skippaa iltaohjelmaa, Toscaa. Minä en juurikaan ole oopperaa harrastellut, enkä gorgeakyldyyristä mitään ymmärrä, mutta kuten jo aikaisemmin olen tainnut todeta, kaikelle pitää antaa mahdollisuus, kokeilla ainakin kerran.

 

Minähän olen valmis kuin lukkari sotaan. Kotona kun edelleen vallitsee sellainen suhteellisen pölyinen ja keskeneräinen tunnelma, kirjat ovat kyllä hyllyssä (AAAALLLTTTOOJAAAAAAHHH!), mutta imurointi ja olohuoneen järjestely ovat vielä pahasti vaiheessa. Enhän minä ottoveljeä enää kirjahyllyshown jälkeen viitsinyt laittaa siirtelemään huonekalujakin, se olisi ollut raakaa. Siihen käytän ensi viikonlopun.

 

Eilen kaupassa varhaiskaali huusi minulle. Niinpä koriin hyppäsi yksi kerä. Puolet siitä meni jo naminamiruokaan, lammaskaaliin ilman lammasta.

 

Lammaskaali ilman päkäpäätä

 

Öljyä pannulle kunnon loraus

Pari pientä sipulia silppuna

Mustapippuria

Maustepaprikajauhetta

Humpsaus madras-currya

Jeeraa

Timjamia

 

Reilu pätkä inkivääriä suikaloituina tikuiksi

2 porkkanaa pilkottuina lanteiksi

Puolikas kaali (n. 300 g) suikaloituna

2 dl tumma soijarouhetta (tekeytyneenä lampaan vaatteisiin)

2 dl basmatiriisiä

Vettä

Soijaa

Hunajaa

Kasvisliemikuutio

Salaisena aseena n 50 g sinihomejuustoa

 

Öljy pannulle, samoin sipuli, inkivääri ja mausteet, anna tirskahtaa kuumaksi. Lisää huuhdeltu ja valutettu riisi, pyöräytä pari kertaa, ennen kuin lisäät porkkanat ja kaalin. Taas pyöritellään kuumalla pannulla, kunnes on aika antaa loraus vettä ja soijaa. Perään kunnon kaato hunajaa.

 

Kun kaali osoittaa laiskistumisen merkkejä, lisää vettä toinenkin kupillinen, kaada soijarouhe, ota siihen makua. Lisää kasvisliemikuutio ja vettä niin että ainekset peittyvät. Sinihomejuustoköntti mukaan. Sitten alkaa kidutus, ei kun haudutus. Keittiössä leijailee ihana tuoksu, mutta pitäisi ainakin puolen tuntia odotella, ennen kuin voit ryhtyä syömätouhuihin. Saa sekoitella ja nuuskutella välillä. Minä RRRAKASSSTTTAN kaasuliesiä! Sen sijaan kaasu-uunista olen samaa mieltä toisen maailmasodan juutalaisten kanssa.

 

On muuten hyvää. Ja vielä parempaa seuraavana päivänä. Siksi teen tätä aina ison annoksen.