<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Minussa on varmaan enemmän kuin vartti venäläistä, en minä muuten sitä selitä, että joka kerta kun Venäjälle menen, tulee kotoinen olo. Se melankolia, epäluuloisuus ja jossain määrin jopa "kukin huolehtii vain omasta suustaan, mutta antaa kyllä sitten omastaan, huolehtii perheestään ja läheisistään" –mentaliteetti nyt vain jotenkin on niin minua. Venäläiset ovat suuria lapsia, jotka menevät sinne minne isä aurinkoinen näyttää, välillä kapinoivat ja sitten pahan paikan tullen yltyvät käsittämättömiin suorituksiin.

 

Pietarissa satoi kaatamalla kaksi päivää. Ei toisaalta harmittanut, kun isännät olivat tunkeneet melko täytteellisen ohjelman päiville. Sain kokonaisen tunnin vapaa-aikaa. Kamera ei tietenkään ollut mukana, mutta mikäli askelmerkit sattuvat lankulle, jo tänä syksynä suuntaan sinne uudelleen ottoveljen kanssa. Sitten kyllä kamera laulaa, kuvattavaa nimittäin riittää.

 

Olen aina pitänyt historiasta ja sitä Pietarissa riittää. Muuallakin kuin museoissa. Jokaisella kulmalla on tapahtunut jotain merkittävää. Rättikauppoja siellä ei kannata kierrellä, hinnat ovat korkeammat kuin Suomessa, mutta kodintavaraa jos ostelee, sitä löytyy tavallisen kansan kaupoista ihan edukkaasti. (Ei, en ostanut mitään, en vielä. Tahdon oman kuormakamelin mukaan.) Tuomiseni olivat erittäin kevyet tällä kertaa (vodkaa on nimittäin vielä kotikaapissa), ostin suklaata. Venäläinen tumma suklaa on minun makuuni.

 

Kahden päivän preppauskurssilla melkein palautin kokonaan mieleeni venäläiset aakkoset. Nyt taas tiedän miltä tuntuu lapsesta joka tavaa kirjaimia ja saa niistä vihdoin muodostettua sanan. Voi sitä onnistumisen elämystä! Minun on yritettävä etsiä aikaa aloittaa venäjän opiskelut.

 

Mukava pikkureissu, mutta kuten aina, koti on minusta ihana paikka. Sekin on muuten aika venäläinen piirre ihmisessä. Heh. (Eipä nyt oteta kaikkea höpinääni vakavissaan, se on yleismaailmallinen piirre, kodin rakkaus.) Mutta Pietaria voin kehua estottomasti, kaunis kaupunki, jossa on tarjolla jokaiselle jotain.