Asvaltti tuoksui kuumalta, tyttö kaiveli pikeä puutikulla. Pihalla ei ollut ketään muita vuokrataloryppään lapsista, kaikki olivat rannalla tai kesämökeillä. Heillä ei ollut kesämökkia ja rannallekaan ei saanut yksin mennä.

Taksi suhasi pihaan ja tytön humalaisen rehvakas isä astui ulos naapurin miehen kanssa.Naureskellen he vetivät suuret jätesäkit takapaksista.

- Tulehan Saara kotiin katsomaan, mitä isä on tuonut sinulle nimipäivälahjaksi!

Sisällä äiti alkoi jeesustella, että mitä se mies nyt raahaa mukanaan. Tyttöäkin pussin sisältö kiinnosti, olihan isä luvannut että siellä olisi nimipäivälahja hänelle. Lahjoja perheessä ei juuri jaeltu, siitä piti huolen isä kantamalla suurimman osan palkastaan paikalliseen juottolaan.

Isä kumosi pussin sisällön olohuoneen lattialle, esiin vyöryi kasapäin kauniita tyttöjen kenkiä, lakeeria, kiiltonahkaa, farkkupäällysteisiä kenkiä, jopa korkokenkiä. Saaran alkaessa kokeilla kenkiä isä selvitti, miten he olivat osuneet keskelle kaupan tyhjennyshuutokauppaa. Tutön kurkkuun nousi pala, hänen sovittamansa kengät olivat aivan liian pieniä, yksikään pari ei mahtunut hänen jalkaansa. Hän jätti kengät lattialle ja liukeni komeroon. Siellä tulivat kyyneleet.