Lienekö kenellekään tuttu ilmaisu syömäköyhä? Muistaakseni joskus nuorna tyttönä hätäpäissäni Päätalon kirjoja lukiessani, kun ei muuta sattunut ahmimisikään löytymään, Kallea tituleerattiin ruuansuojaksi. Sillä tarkoitettiin hänen hyvin kehittynyttä nuoren kasvavan miehen ruokahaluaan, jota vielä lisäsi lapamadot, aikansa vitsaus, kun paljon kalaa syötiin.

Aiheeseen; meillä asuva mies on syömäköyhä, se syö enemmän kuin tienaa. Tai sitten sillä on matoja. Toissapäivänä tein reilun kilon jauhelihamurekkeen, täytin sen juustonjämillä ja purjolla. Söimme sitä päivällisaikaan ja pakkasinpa itselleni ja miehelle eväät valmiiksi torstaita varten. Onnittelin itseäni oivasta ruokavinksvalinnasta, ajattelin, että pääsen helpolla torstai-iltana. Keittelemme vain lisää uusia perunoita ja rakennellaan salaatti.

Ja kuinkas kävi kun torstaina töiden jälkeen vilkaisin jääkaappiin. Siellä oli ehkä n. 5 cm palanen tekemääni murekerullaa jäljellä. Jääkaappiin oli murtautunut se meillä asuva isokokoinen hiiri. Mistä saa lukkoja jääkaapin oveen? Millä hillitään miehen tolkuton ruokahalu? Saako yhteiskunnalta mitään tukea, jos joutuu syöttämään isokokoista käenpoikaa? Kustantaako yhteiskunta edes matolääkkeet?

Nimimerkillä "kysyn vaan"