<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Äitini täyttää toukokuussa 70 vuotta. Isoveljensä oli ylipuhunut hänet pitämään syntymäpäiväjuhlat kannustamalla, että olisi kerrankin iloinen tapaamisaihe. Kun tahtovat kokoontua vain hautajaisissa nykyään. Toukokuun puolivälissä tapaa siis iloinen itäkarjalalainen suku jossain jumalan selän takana, äitini puolen suvun kantakodissa.

 

Siellä olen minäkin kläppinä juossut pitkin tantereita perse paljaana serkkujen kanssa kilpaa. Vähän vanhempana sitten vaatetettuna reviiri laajeni kallioille ja metsään. Ei niin kaukana muusta asutuksesta tarvinnut varoa miten kakarat kirmasivat pihalla. Varoiteltiin vain käärmeistä louhikon kupeessa, ja aivan itse opimme varomaan kaivon vieressä nurmikolla eläviä polttiasmuurahaisia. Välillä kävimme lähteellä saakka, sinne oli tehty tuohinen lippo, jolla sai kouhaistua jääkylmää vettä janoonsa.

 

Saunan kivijalassa asui suuria hevosmuurahaisia. Muutenkaan en saunasta pitänyt, kun pelkäsin pimeätä ja hämärää tilaa, joka valaistiin kynttilöillä. Navetan takana oleva huussi oli kauhistus, mutta onneksi olin riittävän pieni käyttämään pottaa. Kahverissa oli aina kylmää mehua peilarissa, ja mummolla keksejä piilossa. Ennen ruokaa piti pestä kädet kommuutilla, jonka alla oli laskiämpäri vettä varten. Sitten ne pyyhittiin hantaakiin, joka oli kaapin orrella roikkumassa.

 

Nykyään vanha sauna on purettu, tilalle on tehty uusi. Eno osti paikan perikunnalta ja on remontoinut siitä komean kesäpaikan itselleen. Yläkerran vinttikin on talviasuttava, aikaisemmin siellä pystyi nukkumaan vain kesäisin. Valo tulee aurinkopaneleiden sähköllä. Samoin kaivosta on vedetty vesi sisälle. Kyllä nyt kelpaisi mummon ja ukin kasvattaa yhdeksän lastaan, ehkä selviäisivät ne kaksi kuolluttakin elossa.

 

Kiva lähteä käymään siellä. Ei varmaan enää kovin monta kertaa näe äidin puoleista sukua niin paljon yhdessä ja elossa. Iloluontoista sukua ovat, karjalaista. Luvassa on sekä itkua että naurua, mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät.