Vihaan kukka/banaani/paskakärpäsiä, niitä pieniä, jotka onnistuvat härrimään juuri näkökentän laitamilla, tunkemaan ruokaan, juomalaseihin ja muuten vaan aiheuttamaan yleismaailmallista tuskaa. Muutama vko sitten meillä asuva raahasi saaliin kotiin, tällä kertaa olin erittäin tyytyväinen. Hän oli Moponetistä ostanut hyttysvalon, sellaisen sinisen, johon hyttiäiset houkuttuvat ja sitten tappavat itsensä sähkölataukseen. Hinta noin 15 eeroa.

Ripustin valon juuri äsken keittiön ikkunaan. Nyt meillä on jouluvalo kesät talvet ja iloinen pieni ritinä, kun ne kirotut öttiäiset, jotka ovat kierrelleet residenssiä, osuvat kuolemanlankoihin. Kuolema öttiäisille!

Kuivurissa on kolme kesäkurpitsaa. Kuivaamme ne melkein ilkeän tytärpuolen ruokatarpeisiin. Palstalla odottaa ainakin kolme lisää. Ne kuivattelen meille. Vahingosta viisastuneena en enää pakasta, en ainakaan kuorineen. Kuori sitkostuu ja tekee ruokaan omituisia lumpseja. Kesäkurpitsa pitää siis pakastaa ilman kuorta.

Sitten vielä sokerina pohjalla meidän huushollin spagettia ja lihapullia -ohje.

Lihapullat

400 g nautajauhelihaa (tähän lihaasyömätön kansanosa käyttää soijarouhetta liotettuaan sen asianmukaisesti)
1 ½ dli kuivattuja ja murskattuja sieniä (hapero, tatti tai suppilovahvero)
3/4 dl vettä
3/4 dl kauraryyniä
kananmuna
reilu ropsaus mustapippuria
1 tli currya (tätä ei saa kertoa meillä asuvalle, sen mielestä käytän curryä joka paikkaan - ja liikaa)
2 tl suolaa
reilusti yrttimausteita (itse käytän timjamia tl, oreganoa tl ja basilikaa 2 tl)

Laita kulhoon turpoamaan kauraryynit ja vesi, lisää mausteet, veivaa sekaan jauheliha ja kananmuna. Anna tekeytyä jääkaapissa ainakin 15 min, ennen kuin veivaat pieniksi (!) lihapulliksi. Kun kastelee kätöisiä vedessä, on pullien veivaaminen helpompaa. Paista pannulla kuumalla lämmöllä kunnolla ruskeiksi (mekein palaneen oloisiksi).

Tomaattikastike

purkillinen paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
2 sipulia
puolikas valkosipuli
loraus öljyä
pippuria roiskaus
1 - 2 tl suola
sokeria
nokare sinihomejuustoa n. 50 g
yrtit (meillä meni parvekkeelta persiljaa ja basilikaa)

Pannulle loraus öljyä ja silputut sipulit sekaan. Ropsauta suola ja pippurit perään, kuullota sipulit. Ei ruskisteta niitä. Kaada tomaatti sekaan, huuhtele tomaattipurkki vesitilkalla ja eikun sekin pataan. Samoin sinihomejuusto. Keittele n 15 min. Keitä spagetti ja ei kun vaan evästä kohti käkätintä. Namia on. Etenkin kun ropsauttaa vielä jotain parmesaanin tapaista annokselle.

Sitten vielä uutinen kotirintamalta. Meillä asuva palasi pari tuntia sitten tuhannen tuiskeessa. Eivät ilmeisesti edes kaupasta enää myyneet sille. Kuinka ollakaan, eilinen spagettilihapulla-jäännös upposi parempiin suihin ja ruuan jälkeenhän lapsillekin uni maittaa. Miksei siis tuiskeiselle meillä asuvalle? Oi tätä rauhaa ja hiljaisuutta! Pitäisi vaan vielä löytää sen puhelin, ettei kukaan erehdy herättämään häntä.