<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Eilisessa Hesarissa oli B 4 sivulla tarinaa amerikkalaisten lomakäyttäytymisestä. Siellähän ei ole lakisääteistä neljän vkon kesälomaa ja vkon talvilomaa, kuten melkoisen monessa sivistysvaltiossa. Näppärästi asiaa voisi verrata Kauppalehden kommenttiartikkeliin, jossa samaista maata arvosteltiin siitä, että minimipalkan nosto on ylitsepääsemätön ongelma etenkin republikaaneille. Kyseessähän on sama maa, joka melkoisen pitkään pyöritti talouttaan ensin orjatyövoimalla ja nyttemmin orjien jälkeläisten sekä siirtolaisten (laillisten ja laittomien) selkänahasta revityllä bruttokansantuotteella.

 

Keskivertoamerikkalainen saa 10 pvn vuosiloman, josta jää käyttämättä 4 päivää. Amerikkalainen pelkää ilmeisesti, että paikka menee alta lomaillessa. On täysin yleistä, että lomalla vastataan työkännykkään ja sähköposteihin. Välillä jopa poiketaan työpaikalla. (Miten tämä minusta kuulostaa niin tutulta?)

 

Keskivertotyösuhde amerikoissa ei kestä paria vuotta kauempaa, etenkään kaupallisissa piireissä. Päinvastoin, jos joku on ollut firmassa viisi vuotta pidempään, hän on todennäköisesti omistaja tai luuseri, ”ei uskalla ottaa haasteita”. Niinpä sitten johtajan palleille haalitaan porukkaa ns. Isoilta Kavereilta, sellaisia kovia sanoja ovat mm. GE, Shell, Hewlett Packard ja muutama muu. Yleensä nämä nöösit osaavat vain myydä itsensä, sitten ne lilluvat firmassa muutaman vuoden, huutavat kovasti kaikille, paukuttelevat henkseleitään ja siinä sivussa etsivät seuraavan firman, jossa taas viettää muutaman vuoden.

 

Amerikkalaisilla on erittäin suuria vaikeuksia ymmärtää Euroopassa sijaitsevia tytäryhtiäitään. He eivät tajua, että esimerkiksi Suomi menee kiinni heinäkuuksi, sitten Ranska ja Saksa elokuuksi. Lomista ja etenkään niiden pituudesta ei kannata suoraan kertoa. Kannattaa sanoa vain, että on poissa toimistolta, kännykän ja sähköpostin tavoittamattomissa. Tämä koskee etenkin jos olet johtavan toimihenkilö. Tavalliset sinikauluskaverit saavat vielä – toistaiseksi – pitää lomansa rauhassa. Jos tahdot säilyttää paikkasi seuraavissa operatiivisissä pyllähdyksissä, kannattaa sitten välillä käydä toimistolla. Ja mielellään pitää loma ainakin kahdessa osassa.

 

Arvatkaa kenellä on vielä viikko lomaa jäljellä...